Koza Genç Moda Tasarımcıları yarışması, benim için bir dönüm noktası ve profesyonel hayatıma önemli bir etki ederek yepyeni kapılar açan muhteşem bir organizasyon. Geçtiğimiz yıl bu yarışmaya katılırken aklımda bir sürü soru işareti ile birlikte, karmaşık duygular içerisindeydim. Ancak sonucunda ortaya çıkarttığım koleksiyonum ile 23.Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nda 1.cilik ödülünü alarak, 2015 yılının genç moda tasarımcısı seçildim. 🙂
Ben bu yazımda sizlere yarışma öncesinden başlayarak, final gecesine kadar geçen zaman hakkında bilgiler ile birlikte, yarışmaya yeni katılacak olan genç tasarımcı arkadaşlara kişisel tavsiyelerimi içeren bir makale hazırlamak istedim. Daha önce böyle bir içeriğin hazırlanmamış olmaması sebebiyle de faydalı olacağını düşünüyorum.
Araştırma, Karar Verme ve Tema Belirleme
Yarışmaya katılmaya karar verdiğimde, öncelikle yarışmanın şartlarında da belirtildiği gibi koleksiyonum için orijinal ve özgün bir fikir/tema oluşturmam gerektiğini biliyordum. Bu noktada etnik, tarihi ve kültürel çalışmalara da ilgi duyduğumdan, bu içerikte bir tema oluşturmaya karar verdim. Ancak oluşturacağım tema daha önce uygulanmamış olmalıydı ve gerçekten çarpıcı bir etki yaratmalıydı.
İşte bu şekilde kendime bir yol çizerek konu belirleme çalışmalarına başladım. Günler süren denemeler, çizimler, baştan başlayarak farklı arayışlar içerisine girmeler vb… Tabii bununla birlikte oldukça detaylı bir araştırma da yaptım çünkü aklıma gelen fikirlerin uygulanıp uygulanmadığını bilmeliydim.
Ve sonunda o çarpıcı konuyu belirlemiştim; YORGAN 🙂 Evet, basit görünen ama Osmanlı ve Türk kültüründe çok önemli bir yeri olan, daha önce kıyafete uygulanmamış bir şeydi bu. El işi yorganların canlı renkleri ve kabartmalı desenleri kıyafet tasarımlarında harika olacak, dikkat çekici ve çarpıcı bir etki yaratacaktı.
Uygulanabilirlik ve Planlama
Tabii iş sadece konuyu belirlemekle bitmiyor. İşte o noktada, belirlediğiniz temanın kıyafet tasarımına uygulanabilirliği ve üretim sürecinin nasıl olacağı, ne gibi çalışmalar yapılması gerektiği gibi çok önemli bir çok konuyu ele almanız gerekiyor. Bu nedenle belirlediğim konuyu nasıl uygulayacağıma dair planlama çalışmalarına başladım. Burada dikkat etmeniz gereken noktalar;
- Fikriniz orijinal mı?
- Bir hikayesi ve dayanağı var mı?
- Kıyafet tasarımına uygulanabilir mi?
- Ne tür kumaşlar kullanmanız gerekir?
- Hangi renkleri kullanacaksınız?
- Hangi malzemelere ihtiyaç duyacaksınız?
- Aksesuarlar ne olacak?
- Ayakkabılar nasıl olacak? (Tasarımlarınız ile uyumlu ve tamamlayıcı olmalı…)
- Dikimi nasıl yapılacak, dikiş dışında farklı çalışmalar yapılacak mı? (Nakış,Baskı, gibi…)
gibi gibi… İlk etapta aklıma gelen başlıklar bunlar. Bu konuları düşünezseniz üretim aşamasına geçtiğinizde sürprizlerle hatta çıkmazlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle projenizi riske etmemek için bunları kabaca da olsa mutlaka göz önünde bulundurun.
Çizimler
Belirlenen konu üzerine tasarımlar çizilmeye başlandı. Bu noktada dilerseniz dijital çözümleri tercih edebilir veya karakalem çizim yeteneğinize güveniyorsanız o şekilde de gerçekleştirebilirsiniz. ITKIB bu konuda bir ayrım yapmıyor. Hangisinde daha iyi sonuçlar çıkartabiliyorsanız mutlaka onu tercih edin. Yarışma için 6 adet tasarım hazırlamanız gerekli. Ama siz belki bunun 5 katı tasarım çizeceksiniz 🙂 Tabii ki içlerinden birbiri ile uyumlu, temanızı en iyi şekilde ifade edecek ve dikkat çekecek tasarımları oluşturmanız için bu konuda bir süre çalışma yapmalısınız. Bu aşamada fazla kararsızlığa düşmemenizi tavsiye ederim. Kafanızda oluşturduğunuz fikire odaklanarak, bunu çizimlerinize aktarmaya çalışın. Fazla kararsızlık size zaman ve enerji kaybettirir.
Başvuru ve Mülakat
Evet, konuyu belirledik, tasarımları oluşturduk ve yarışma şartlarının gerektirdiği gibi başvurumuzu gerçekleştirdikten sonra sıra geldi heyecanlı bekleyişe. Geçtiğimiz yıl (2015) başvurular dosya şeklinde yapılıyordu ancak bu yıl online olarak gerçekleştiriliyor. Bu da yarışmaya başvuracak olan adaylar için harika bir fırsat. Başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından yapılan ön değerlendirme ile, başvuran kişiler arasından eleme yapılarak, mülakata katılacak adaylar belirleniyor. Belirlenen adaylara telefon yolu ile bilgi verilerek, mülakat için randevu veriliyor.
İşte gideceğiniz bu mülakat sizin için belirleyici bir öneme sahip. Çünkü tasarımlarınız ile birlikte seçici kurul karşısına çıkıyor ve sunduğunuz koleksiyonunuz hakkında bilgi vermeniz gerekiyor. Burada seçtiğiniz temayı, hikayesini, detayları ve neden bu seçimi yaptığın gibi bilgiler vermeniz gerekiyor. Bu kurulda kendinizi açıkça ifade etmeniz ve tasarımlarınız ile ilgili bilinmesi gereken önemli detayları belirtmeniz sizin için önem teşkil ediyor. İlgili seçici kurul sonunda tekrar heyecanlı bir bekleyiş başlıyor ve finale kalan 10 kişi belirleniyor. İlk 10 finalist arasına girmeniz halinde size yine telefon yolu ile ulaşarak bilgilendirme yapılıyor. Sonrasında ise artık mentör’ünüz bildiriliyor ve sizin için belirlenmiş olan Moda Tasarımcısı mentörünüzün profesyonel tecrübelerinden yararlanarak birlikte yarışma için tasarladığınız koleksiyonunuzu üretmeye başlıyorsunuz.
Üretim Süreci
Bu sürecin başında, koleksiyonun üretiminde kullanacağınız kumaş, aksesuar, ayakkabı vb. malzemeleri satın almaya başlıyorsunuz. (Bu süreçte yapacağınız harcamaları Koza Yarışması, belirlemiş olduğu bir tutar limitine kadar karşılıyor.) Bu satın alma süreci öncesi bir de ön araştırma yapmanız, ilgili malzemeleri nereden almanız gerektiği hakkında bir plan oluşturmanıza ve doğru kalitede ürünü, doğru yerden almanız için belirleyici etken olacaktır. Üretim esnasında size gerekecek olan malzemeleri satın aldıktan sonra ise, sizin için belirlenen mentörünüz ile birlikte üretim sürecine başlıyorsunuz. Üretim sürecinin nerede ve ne şekilde gerçekleşeceğine genelde mentörünüz ile karar veriyorsunuz. Mevcut imkanlar çerçevesinde bu konuda bir yol haritası çiziliyor. Bunun sonucunda kalıp çıkartma ve dikim konusunda ne şekilde ilerleyeceğinizi belirliyorsunuz.
Üretim süreci ile ilgili dikkat etmeniz gerekenleri sıralayacak olursam;
- Doğru kumaş seçimi yapın ve kaliteli ürünler tercih edin
- Kumaşlarınızı boyattıracaksanız bu konuda mutlaka araştırma yapın ve renk tonlarının tutturulması konusuna özen gösterin. (Kumaşlarınızı ziyan etmeyin)
- Aksesuarlarınıza özen gösterin
- Dikim sürecini iyi takip edip, siz de bizzat çalışarak tasarımlarınızın üretime doğru aktarılmasına özen gösterin
- Detaylara önem verin, hataları veya yanlışları küçümsemeyin ve önemsiz diye geçiştirmeyin
- Dikim sürecinde kıyafetleri mutlaka bir mankene giydirerek kontrol edin
- İhtiyacınız olan malzemelerin zamanında ve doğru bir şekilde temin etmek için çaba gösterin. Son döneme bırakarak koleksiyonunuzu riske atmayın.
Daha belki de bir çok şey var sıralamam gereken ama şu an ilk etapta aklıma gelen en önemli başlıklar bunlar. Tabii sizin tasarımlarınız ve üretim farklılıklarınıza göre kendi öncelikleriniz değişkenlik gösterebilir.
Ama yoğun, yorucu ve hatta belki de stresli bir üretim süreci sizi bekliyor. Ancak size verilen imkanları ve zamanı doğru kullanırsanız ve özenli çalışırsanız, tüm bunlara fazlasıyla değiyor ve final gecesi, ortaya koyduğunuz koleksiyon ile mutluluk duyuyorsunuz 🙂
Kazananların Belirlenmesi ve Final Gecesi
Tebrikler! Koleksiyonunuzu hazırladınız. Şimdi sıra, ilk 3 finalisti belirleyecek olan final jürisinin karşısına çıkmaya geldi. Final günü, ilk 10 finalistin hazırlamış olduğu koleksiyonlar seçici kurula sunulur ve bu aşamada kıyafetleriniz detaylıca, sektörün profesyonelleri ve uzmanları tarafından mankenler üzerinde incelenir. Bu seçici kurulda; Moda Tasarımcıları, Moda Fotoğrafçıları, Moda Editörleri, Ünlü Giyim Markalarının Yöneticileri ve Üniversitelerden Öğretim Üyeleri yer alıyor. Atladığım varsa mazur görün lütfen. 🙂
Bu yıl gerçekleşecek olan 24. Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nda da yine çok değerli isimler seçici kurulda yer alıyor. Bu kurul, sizin 6 parçadan oluşan koleksiyonunuzun temasının uyumluluğuna göre; kumaş, renk, dikiş, detay, aksesuar vb. bir çok konuda değerlendirir ve inceleler. Bu süreçte artık tüm finalistler birbirlerinin koleksiyonlarını görebilmektedir. Bir tarafta seçici kurul önünde koleksiyonlar sergilenirken, kuruldan çıkan koleksiyonlar ve tasarımcıları ise arkada, final gecesi gerçekleşecek defile için hazırlıklarını yapmaktadırlar. Akşama kadar sürecek olan bu yoğun ve hareketli hazırlık sürecinin ardıncan final gecesi gelip çatar.
Düzenlenen görkemli tören ve gerçekleştirilen defile sonrasında, Türk ve Yabancı basın mensuplarının yanı sıra, iş ve moda dünyasının önde gelen isimlerinden oluşan seçkin davetli kitlesi önünde, kazanan 3 tasarımcı açıklanır ve ödülleri takdim edilir.
2016 yılı genç moda tasarımcılarını ilk kutlayan olayım; tebrikler arkadaşlar. 🙂 Önünüzde güzel fırsatlar ve yarışmanın ödül olarak sunduğu imkanlar var. Bunlardan maksimum faydayı sağlayarak kendinizi geliştirme ve bir genç moda tasarımcısı olarak markalaşma yolunda emin adımlarla ilerleyin. Başarılar…
_ _ _ _ _
Bu yıl ve sonraki yıllarda Koza Yarışmasına katılacak olan genç moda tasarımcılarına bir rehber niteliğinde olması için kendi tecrübelerimden ve görüşlerimden oluşan bu makaleyi hazırlamak istedim. Ben bu yarışma sürecinde çok emek verdim, çok ter döktüm, çok aksilikler yaşadım ama sürecin sonunda çok güzel bir sonuç aldım. Böyle önemli bir etkinliğe katılmayı düşünen ve katılacak olan adayların belki aklına takılan bazı sorulara yanıt bulabileceği, belki de hazırlık ve planlama sırasında dikkate alabileceği kısımlar/bilgiler olabilir. Sonuç olarak herkes ihtiyacı olanı alır. Bilgi ve deneyim, paylaştıkça güzeldir 🙂
Bu arada son olarak şunu da eklemek istiyorum; ( Kendinize inanın, güvenin ve Başarılı Olun! )
Sevgiler, başarılar…
Not: Konu ile ilgili her türlü görüş, yorum veya sorunuzu altta yer alan yorum alanından yazabilirsiniz…
10 Comments
merhaba öncelkle bu guzel ve bilgilendirici yazı için teşekkür ederim aslinda okadar heycanli ve istekliyim ki soracak bir cok sorum var 🙂 tekstil ogrencısıyım 50*70 e cizimlerimi yapiyorum 1 on tam gorunum 2arka tam gorunum 3 on ve arka teknik cizimleri bu ebata sigdirdim kagidin yan tarafinda ise 8 cmlik bir bosluk biraktim kullandigim aksesuar ve giyisi bilgilendirmesi uzerine yorumlarimi yazacagim sizce dogru ilerliyor muyum 🙁
Merhabalar ilk öncelikle başarılar dilerim. Tüm sorularınızı iletebilirsiniz elimden geldiğince yardımcı olacağım.
”50*70 1 paftada 1 look ‘un ön (tam görünüm) ve arkasının renkli artislik çizimi ( arkayı teknik çizimde de belirte bilirsin ), teknik çizim ( ön ve arka ) ayrıca malzeme ( kumaş, aksesuar, yapacağın teknik ‘nakış,baskı vs..’) görsel ve bilgiler yer almalı.” Böylelikle 6 tasarım için hazırlayacağın 6 ayrı detaylı paftan olacak.
-Ayrıca koleksiyonun 6 tasarımın olduğu ön tam görünüm 1 pafta hazırlaya bilirsen süper olur- Son olarak; koleksiyonun temanı anlatan metin ve görsellerden oluşan 1 pafta daha hazırlaman gerekli, Toplam 8 pafta olacak şekilde yarışmaya hazırlanman doğru olacaktır.
Başarılar .
Sevgiler.
Çok tesekkur ederim cevap için 🙂 ama ben yan yana yaptim hepsini bu sorun teşkil edermi bana birde paftalar 6 taneyi gecmiyecek dediler hepsini tek paftada toplasim sıkinti olmaz mi
Evet, her bir görünüm paftasında artistik çizim ve teknik çizim ve bilgilerin mutlaka olmak zorunda. Unutma, toplamda 6 adet paftan olmalı!
Koza Yarışması web sitesinde tüm yanıtlarını alabilirsin ben sadece kendi yapmış olduğum teknik bilgileri ilettim ancak bu yıl sistem değişti online oldu 🙂
Başarılar
merhabalar, üretim süreci ile ilgili bir sorum olacaktı. Koleksiyon üretilirken dikiş vb. gibi üretim aşamalarında tasarımcıların rolü nedir?
Merhaba, öncelikle geç cevabımdan dolayı üzgünüm. Her bir genç tasarımcıya (yarışmaya katılan ilk 10 kişiye) mentör yani, danışman olarak ünlü moda tasarımcılarına yönlendirilirsiniz. Mentörler de size kalıp ve dikim konusunda yardımcı olurlar.
Ben daha çok gencim, 16 yaşındayım ve erkeğim. Erkekler katılabilir değil mi? Birde profosyonel bir eğitim almadım ama üniversite eğitimime kadar almayı düşünüyorum. Birşey soracağım; eğer üniversitede moda bölümünü okuyorsak moda yüksek okulundan mezun olmamız şart mı?!? Katılma koşullarını ayrıntılı bir şekilde anlatan bir makalen olsaydı ne güzel olurdu. . Şimdiden teşekkürler, ama hırslıyım ve birgün inşaallah benim ismimi orada göreceksiniz.
Merhaba, evet yarışmaya erkekler de katılabilir. Üniversite eğitiminiz sırasında veya tamamladıktan sonra (En az 2 yıllık Moda Tasarım sertifika/diploma programında okumak yada mezun olmak gerekli), yarışmaya başvurarak ön elemeye katılabilirsiniz. Detaylı şartlar konusunda koza yarışmasının web sitesini de inceleyebilir ve farklı sorularınızı onlara da iletebilirsiniz. Hedefleriniz doğrultusunda çalışmaya devam ettiğiniz sürece kendinizi hedeflediğiniz yerlerde göreceğinizden eminim. Başarılar…
Merhaba, benim hep merak ettiğim şey şu tasarımcı dikim aşamasında her bir detayı kendi dikmek zorunda mı? Yoksa dikim sürecinde destek bir ekip var da tasarımcı onlara nasıl yapılması gerektiğini mi anlatıyor?
Merhaba ben imam hatip lisesi mezunuyum İsmek te stilistlik,bilgisayarlı stilistlik,modelistlik kurslarına gittim onun dışında üniversiteye felan gitmedim.Ben bu yarışmaya katılabiliyor muyum?